Bazylia – niezwykła przyprawa

Bazylia jest rośliną wydzielającą intensywny aromat, którą stosuje się jako przyprawę (zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej). Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji i Afryki, ale obecnie można hodować ją nawet w warunkach domowych, w niemal każdym klimacie (zasadzona w marcu, powinna nadawać się do spożywania w lipcu). Bazylii używa się zarówno w postaci świeżych liści, jak też suszonych. W sklepach można dostać ją także w formie drobno pokruszonej przyprawy. Aromat bazylii komponuje się idealnie z pomidorami oraz z sosami przygotowanymi na ich bazie. Ponadto, pasuje ona do wszelkiego rodzaju dań: warzywnych (w tym zup), mięsnych i rybnych. Jedyną zasadą, o jakiej trzeba pamiętać, to dodawanie jej pod koniec gotowania. Przyprawa ta nie tylko wzbogaci smak całości, ale także wpłynie korzystnie na trawienie. Bazylia jest bowiem rośliną, która posiada wiele właściwości leczniczych. Oddziałuje przede wszystkim na pracę układu pokarmowego, łagodząc wzdęcia, niestrawność, nudności i bóle żołądka. Ze względu na kojący zapach jest stosowana również jako środek uspokajający i odprężający. Kompres namoczony w wywarze z bazylii (wystarczy daną ilość liści zalać wrzątkiem) pomoże uporać się z bólem głowy i bezsennością, a nawet złagodzi obrzęki stawów. Natomiast płukanie nią gardła to sposób na walkę z kaszlem i oczyszczenie oskrzeli.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.