Buraczki na zimno

Buraczki są warzywem o bardzo dużym działaniu zdrowotnym i dlatego warto jest je spożywać pod najróżniejszymi postaciami. Jedną z nich jest burak zapiekany z jogurtem podawany na zimno. Najpierw musimy upiec buraczki. Pieczemy je w piekarniku w mundurkach. Piecze się je do momentu aż będą miękkie w środku. Można to bardzo prosto sprawdzić wbijając w nie wykałaczki albo po prostu widelec. Jeżeli mamy już upieczone buraczki powinniśmy je wyjąć z piekarnika i poczekać aż wystygną. Oczywiście, jeżeli ktoś lubi gorące trzymać w ręku to może je od razu obrać i pokroić w kostkę, wtedy na pewno szybciej stracą tą wysoką temperaturę. Jednak, jeżeli kogoś buraki parzą w palce to nie ma, co się męczyć tylko można po prostu poczekać aż wystygną i dopiero wtedy można je obrać i pokroić w kostkę. W czasie jak buraczki nam stygną można sobie spokojnie przygotować sos do ich zalania. W tym celu w osobnej misce powinniśmy wymieszać sok z cytryny z solą i cukrem oraz jogurtem. Gdy sos będzie miał jedna konsystencję a cały cukier i sól nam się rozpuści możemy dodać do niego trochę oliwy i posiekanej mięty do smaku. Gdy mamy już chłodne buraki zalewamy je tym sosem i odstawiamy do lodówki, żeby całość nam się ściągnęła. Tak przygotowana przystawka nie dość, że jest smaczna to jeszcze do tego bardzo zdrowa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.