Cukinia – niepozorne warzywo o wielu zaletach

Cukinia to warzywo wywodzące się z Włoch i tam właśnie jest szczególnie popularnym produktem. Należy do rodziny roślin dyniowatych i jej bliskimi krewnymi są dynie oraz kabaczki. Z wyglądu cukinia przypomina jednak ogórka, o znacznie zwiększonych rozmiarach. To podobieństwo tylko powierzchowne, ale cukinia także składa się w przeważającej większości z wody (niemal w 90%). Z tego względu jest dosyć ciężka, bardziej niż sugerowałby jej wygląd. Mimo tego, zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, C oraz PP. Jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosofru, potasu, a także beta-karotenu. To dobra propozycja dla osób dbających o linię (przyspiesza przemianę materii i odtruwa organizm), a nawet tych cierpiących na choroby pasożytnicze (związki obecne w cukinii zabijają glisty, tasiemce i owsiki). Cukinia może pomóc również w uporaniu się ze skutkami choroby lokomocyjnej. Sposobów przyrządzania cukinii jest bardzo wiele: na surowo może wzbogacić warzywną sałatkę, smażona, duszona i gotowana będzie ozdobą i bazą wielu obiadowych potraw. Może być składnikiem zapiekanek, nawet tych z ciastem. Wielbiciele przetworów mogą wykorzystać ją jako składnik marynat, warzywo to poddaje się także kiszeniu. Wybierając cukinię w sklepie, należy decydować się na okazy o napiętej, błyszczącej i zielonej skórce.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.