Deser – jabłka w cieście

Każdy lubi desery, ale nie każdy wie jak je urozmaicić. Niektórzy przygotowują galaretki pod różnymi postaciami, inni kupują je gotowe, ale również coś innego i smacznego można zrobić samemu w domowym zaciszu. Przykładem na to są jabłka w cieście winnym. Jest to danie smaczne, dość szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim nie jest skomplikowane, więc każdy jest w stanie podołać z jego przygotowaniem. Najpierw trzeba z jabłek wydrążyć gniazda z nasionami. Następnie trzeba jabłka obrać i pokroić w taki sposób, żeby tworzy nam się z nich talarki. Najbezpieczniej jest założyć grubość takich plastrów około 1 centymetra wtedy zmniejszymy możliwość ich rozpadnięcia się. Następnie te plastry trzeba ułożyć w jakimś naczyniu, ale w taki sposób żebyśmy w swobodny sposób mieli możliwość polania ich cytryną i posypać cynamonem oraz cukrem. Gdy jabłka będą nam przechodzić tymi fantastycznymi smakami możemy sobie w tym czasie przygotować ciasto. W tym celu do miski musimy wsypać mąkę z winem i dokładnie to ze sobą wymieszać. Następnie trzeba dodać roztopione masło oraz żółtka jajek. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodatkowo do tego ciasta możemy dodać ubite białka i stworzyć z tego jednolitą całość. W tak przygotowanym cieście musimy zanurzyć jabłka i smażyć je na głębokim mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej podawać posypane cukrem pudrem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.