Dostrojenie kotletów

Każdego przygotowywanego kotleta na obiad można dostroić i doprawić. Jedną z ważniejszych rzeczy jest panierka. Kotleta możemy obtoczyć najpierw w jajku z przyprawami, następnie w bułce tartej a następnie możemy już go zacząć smażyć na rozgrzanym oleju. Inną formą panierowania kotleta schabowego jest tak zwany kotlet słoneczny. Wygląda to tak, że kotleta najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku i jeszcze raz w mące. W ten sposób na kotlecie samo formuje się ciasto, które po usmażeniu daje kolor słonecznego dnia i tak też smaku, czyli wyśmienicie. Każdego kotleta trzeba obsmażyć z obu stron. Ważne jest to, jakiego tego kotleta mamy. Jeżeli jest to kotlet z piersi kurczaka to nie musi on się długo smażyć, jeżeli natomiast jest to kotlet wieprzowy to musi on na tej patelni poleżeć trochę dłużej żeby miał czas dojść w środku, żeby nie by surowy. W tym celu trzeba go dość często przekładać z jednej strony na drugą. Dodatkowo, gdy widzimy, że nasz kotlet już jest przy końcu smażenia na jedną ze stron, tą górną możemy przed samym zdjęciem go z patelni położyć plaster żółtego sera. On pod wpływem temperatury nam się pięknie na kotlecie rozpuści i rozleje po całości. Jest to bardzo dobry element dekoracyjny, ale również jest idealnym dodawaczem smaku potrawie. Na koniec tej uczty z kotletem na ten rozlany ser można położyć kawałek ananasa, który nie dość, że świetnie będzie wyglądał to równie dobrze będzie się komponował z kotletem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.