Drób tradycyjnie i nie tylko

Potrawy z drobiu są chyba jednym z najpopularniejszych pozycji jadłospisu kuchni na obu półkulach. W każdym rejonie świata dania przyrządzane z drobiu mają swoją specyfikę i odrębny charakter. Stosunkowa łatwość przygotowywania mięsa drobiowego oraz jego dostępność powodują, że może stać się ono podstawą bardzo zróżnicowanych potraw. Mięso gotowane, w łagodnych sosach polecane jest w dietach lekkostrawnych i leczniczych. Takie samo mięso panierowane i smażone w głębokim tłuszczu zaliczyć można raczej do kategorii „fast food” i dietetyczne na pewno nie jest. W Polsce najczęściej spożywany drób, to kurczaki i indyki. Zarówno z jednych, jak i drugich można sporządzić danie błyskawiczne, bardzo proste, jak i wykwintne, wymagające wielu przygotowań oraz wiedzy kulinarnej. Potrawami takimi są na przykład wszelkie dania faszerowane. Są one pracochłonne, a do przygotowania smacznego farszu potrzebne jest wyczucie smaku, umiejętność ich komponowania i estetycznego podania. Przyda się również odrobina wyobraźni i umiejętność kulinarnych improwizacji. Gusta, jeśli chodzi o dania z drobiu bywają bardzo zróżnicowane. Są osoby preferujące neutralny, delikatny smak mięsa. Inni z kolei wybierają smaki wyraziste, ostre i pikantne, a jeszcze inni mieszanki słodko-kwaśne, łączone z korzennymi i pikantnymi. A wszystko to ze zwykłego kurczaka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.