Droga do znanego kucharza

Nowocześni szefowie kuchni coraz częściej wychodzą poza własną kuchnię i zaczynają podbijać świat mediów. Wynika to z prostej kalkulacji – jest zapotrzebowanie na ich nauki, więc telewizja stwarza im do tego możliwości. Nie oznacza to jednak, że w telewizji gotują tylko i wyłącznie właściciele własnych lokali, uznanych restauracji, zdobywcy wielu gastronomicznych wyróżnień. Nie brakuje w telewizji, a zwłaszcza mediach elektronicznych, miejsca dla amatorów i ludzi, którzy w domowym zaciszu są w stanie przygotować znane i flagowe dania obcych kuchni na równym poziomie z tymi uznanymi szefami kuchni. Najlepszym dowodem na to, jak wiele potrafią zrobić i przygotować amatorzy, są programy kulinarne typu talent-show, do którego przychodzą amatorzy gotowania w bardzo różnym wieku, z różnymi preferencjami i słabym doświadczeniem w świecie, z którego pochodzą jurorzy tychże programów. Jurorami są bowiem restauratorzy z nie lada reputacją i wielcy kucharze – co tydzień oceniają oni starania uczestników programów w konkurencjach, które nawet im samym niekiedy spędzałyby sen z powiek. Widzowie przed telewizorami w ostatnich latach pokochali taki format i zaczęli nie tylko masowo oglądać tego typu programy. Widać, że w narodzie rośnie zainteresowanie gotowanie egzotycznych potraw i odtwarzaniem dań rodem z książek kucharskich największych mistrzów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.