Faszerowane pomidory

Bardzo często bywa tak, że mamy jakąś imprezę i z tej okazji chcemy przygotować na stół coś wyjątkowego, coś, co zaskoczy naszych gości oraz cos, co nie dość, że będzie dobrze wyglądało to jeszcze będzie bardzo dobrze smakowało. Jednym z takich przykładów wyjątkowych kulinariów jest zapiekany faszerowany pomidor. Jest to potrawa niezwykle tajemnicza a zarazem bardzo smaczna. Pierwsze, co trzeba to przygotować pomidory. Z każdego pomidora trzeba odciąć tak zwany kapturek. Najlepiej jest to zrobić tak na wysokości ¾ pomidora, aby można było spokojnie ze środka wyciągnąć miąższ, ale jednocześnie trzeba pamiętać o tym, żeby nie uszkodzić skórki pomidora. Następnie trzeba pomidory odłożyć i pozwolić im w spokoju obciec, bo czasami pomidory są bardzo soczyste a my do potrawy potrzebujemy suchych w środku. W tym czasie, co pomidory obciekają można sobie na spokojnie zacząć przygotowywać farsz. Farszem będzie przede wszystkim mięso mielone. Trzeba je najpierw lekko podsmażyć. Do mięsa możemy dołożyć wszystko, co tylko nam przyjdzie na myśl, trzeba pamiętać jednak żeby nie były to rzeczy, które dają z siebie dużo soków, bo wtedy na talerzu nie będziemy mieli faszerowanego pomidora tylko jedną wielką paćkę. Gdy farsz mamy gotowy to nadziewamy nim pomidory delikatnie przykrywając je ściętym wcześniej kapturkiem. Tak przygotowane pomidory zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Efekt i zaskoczenie gości jest gwarantowane.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.