Jajka na śniadanie

Bardzo wiele osób uznaje na śniadanie przede wszystkim jajka. Można je oczywiście jak wszystko przyrządzić na wiele sposobów. Może to być na przykład jajko sadzane. Jest to jajko rozbite bezpośrednio ze skorupki i wrzucone na gorąca patelnię. Ono powinno się na niej ładnie ściągnąć. Do jajek sadzonych są specjalne małe patelnie, żeby jajko nie rozlewało się za bardzo na dużej patelni, ponieważ z jednej strony może ono nam się przypalić a z drugiej będzie jeszcze surowe. Wiadomo, że nie wszystkich stać na taką specjalną patelnię do jajek sadzonych, więc zawsze można usmażyć jajko w foremce. Ciężko jest dobrać foremkę, która ani nam się nie przyklei do patelni ani na niej nie rozpuści, więc bardzo dobrym rozwiązaniem jest skórka od chleba. Polega to na tym, że z kromki chleba trzeba wydłubać cały środek w taki sposób żeby nie uszkodzić, czyli nie przerwać w żadnym miejscu skórki. Tak przygotowaną foremkę kładziemy na patelni a w środek wbijamy jajko. Ono nam się idealnie rozłoży w środku i nie rozleje się na boki, przy czym równomiernie się usmaży. Tak przygotowane jajko możemy z foremką z chleba podać bezpośrednio na śniadanie, bo zarówno jajko jak i chleb jest zdatny do jedzenia i jedno z drugim stanowi idealną całość. Danie na pewno będzie smaczne a przy tym inne niż zwykłe jajko sadzone.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.