Jedzenie prosto z restauracji

Zaskakiwanie klientów w restauracjach staje się coraz ważniejszym elementem prowadzenia tego biznesu i aby utrzymać się w tym coraz bardziej wymagającym rynku gastronomicznym, trzeba się niesłychanie starać i przede wszystkim – znać się na kuchni. Nie oznacza to, że z kulinarnej mapy mniejszych miast znikną lokale serwujące przeciętne jedzenie w bardzo niskiej cenie. Można tam dostać praktycznie wszystko, co kojarzy się z kuchnią tradycyjną, ale niestety w filozofii fast-food, a więc błyskawicznego odgrzewania wcześniej przygotowanych porcji w mikrofalówkach. Restauracje z prawdziwego zdarzenia nigdy by na to nie pozwoliły, albowiem prawdziwy szef kuchni nie podpisałby się pod pastą, której makaron został ugotowany kilka godzin wcześniej a następnie tylko odgrzany razem z sosem. Odpowiednia infrastruktura w nowoczesnej kuchni może nie jest tania, ale restaurację urządza się raz a z dobrze zaprojektowanej przestrzeni później przez długie lata korzystają kolejni kucharze i pomocnicy. Dzięki odpowiedniej organizacji pracy możliwe jest ugotowanie niemal wszystkiego ze świeżo przygotowanych składników, bez marnotrawienia tego, co zostaje z procesu przygotowań. Utrzymanie jednak takiego profesjonalizmu przez lata prowadzenia restauracji nie jest proste i wymaga asystentów czy menadżerów zdolnych do przypilnowania interesu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.