Kilka pomysłów na kotlety

Gdy komuś brakuje pomysłów na obiad, powinien sięgnąć po sprawdzone rozwiązania – takie jak dla przykładu kotlety. Są dość uniwersalne, pasują bowiem do ziemniaków, makaronów, kasz i ryżu. Świetnie wypadają w zestawieniu z surówkami. Kotlety to jedna z ulubionych potraw Polaków. W wersji tradycyjnej przyrządza się je z mięsa – przeważnie drobiowego bądź wieprzowego. Najpopularniejsze rodzaje kotletów to kotlet schabowy oraz mielone. Kotlet schabowy w polskich książkach kucharskich pojawił się po raz pierwszy w XIX stuleciu. Przyrządza się go w wersji z kością lub bez – jak sama nazwa wskazuje, jest do tego wykorzystywany schab. Mielone natomiast w oryginale powstają z karkówki wieprzowej, aczkolwiek w praktyce używa się do tego różnych odmian mięs. Mówiąc o kotletach, nie sposób nie wspomnieć o kotletach pożarskich, które robi się z mięsa kurzego (względnie z mięsa kurzego z dodatkiem cielęciny). Innym bardzo lubianym kotletem jest kotlet de volaille z piersi kurczaka. Oczywiście, istnieją także i warzywne wariacje na temat kotletów. Można je robić m. in. z marchwi, selera, kalafiora, kapusty – również kiszonej czy z brokułów. Do kotletów dodaje się jajka, przyprawy oraz bułkę tartą. Przed smażeniem należy je obtoczyć w bułce tartej bądź w panierce, co podnosi ich walory smakowe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.