Klopsy w sosie

Bardzo często bywa tak, że w parach, które razem mieszkają oboje opracuje. W takich przypadkach najczęściej obiady są nie do końca smaczne, albo ich nie ma i oboje jedzą na szybko jakąś kanapkę po powrocie z pracy, albo obiad raczej jest kolacją, a doskonale wiemy, że objadanie się na noc w niczym nie służy i nie jest zdrowe. Dlatego jedną z propozycji na szybki, ale smaczny obiad są klopsy w sosie. Przygotowuje się je szybko i łatwo, a w dodatku sos zawsze można przygotować inny, więc zawsze będzie jakieś urozmaicenie obiadu. Najpierw trzeba przygotować mięso. W zależności od tego, kto co lubi dobieramy odpowiednio albo mięso mielone wieprzowe albo drobiowe. Do mięsa dodajemy namoczoną wcześniej i wyciśniętą bułkę oraz podsmażoną i zeszkloną cebulę. Dodatkowo do smaku dodajemy przyprawy takie jak sól i pieprz oraz dla lepkości mięsa wbijamy surowe jajko. Wszystko razem trzeba ręcznie wyrobić w jednolitą masę mięsa w taki sposób żeby zarówno przyprawy oraz surowe, jako dotarło do każdej części mięsa. W ten sposób przygotowane mięso formujemy w małe klopsiki i obsmażamy z każdej strony. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu do kotlecików. Sos może być przygotowany w zależności od tego, kto co lubi. Może to być sos pomidorowy, może być grzybowy, ale równie dobrze może to być po prostu sos ciemny, wszystko zależy od fantazji kucharza.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.