Kotlety z ryby

Bardzo wiele się mówi o najróżniejszych postaciach kotletów. Mamy kotlety schabowe, mielone, z jajek, ale również mamy kotlety z ryby. Może to dziwnie brzmieć, ale jest to jeden z rodzajów kotletów i do tego takie danie jest bardzo smaczny. Przede wszystkim do przygotowania kotlecików rybnych jest nam potrzebny filet. Filet powinien być umyty oraz oczyszczony z ości. Taką rybę należy zmielić. Aby coś z tego wyszło rybę należy mielić z wcześniej przygotowaną namoczoną bułką. Tak przygotowaną rybę, zmieloną, trzeba doprawić. Oczywiście robimy to tak jak w przypadku mięsa mielonego wieprzowego czy drobiowego, czyli dodajemy sól, pieprz i inne przyprawy do smaku. Do całości możemy docisnąć trochę cytryny do smaku, bo komponuje się ona z rybą znakomicie. W następnej kolejności powinniśmy z tak przygotowanej masy uformować małe kotleciki, takie jak mielone. Klopsiki należy następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wcześniej rozgrzanym oleju. Można takie kotlety podawać zarówno z ryżem jak z ziemniakami czy frytkami. Jest to bardzo dobre rozwiązanie w domach gdzie dzieci nie chcą jeść ryby, bo pod postacią kotleta nawet nie zauważą, że jest to ryba tylko będzie to smaczny mielony, którym małe dzieci będą się zajadały pomimo to, że będzie to ryba, której tak bardzo nie lubią i przed którą tak bardzo uciekają.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.