Kurczak z ryżem

Bardzo duża liczba ludzi chroni się przed wszelkiego rodzaju gotowaniem twierdzą, że tego nie potrafi i nie będzie się kompromitować. Jest to spowodowane przede wszystkim tym, że wielu osobom gotowanie kojarzy się z długim okresem czasu spędzonym w parnej kuchni i potem na czole, jednym słowem mówiąc nie widzą przyjemności z gotowania, bo według nich jest to wielka strata czasu. Można temu oczywiście wyjść naprzeciw i przygotować coś szybko a zarazem bardzo smacznie. Takim przykładem szybkiego obiadu jest kurczak w ryżu. Do jego przygotowania potrzebujemy piersi z kurczaka, które trzeba umyć, osuszyć a następnie pokroić. Najlepszą forma pokrojenia mięsa do tej potrawy są plastry. Jak każde mięso tak i to trzeba doprawić najlepiej solą i pieprzem a następnie odstawić na jakiś czas, aby tymi przyprawami przeszło. W tym czasie, co nasze mięso będzie dochodziło w przyprawach możemy przygotować sobie podsmażona cebulę razem z ryżem. Gdy chwilę podsmażymy cebulę z ryżem należy całość podlać wodą i trzeba to chwilę pogotować, żeby ryż zmiękł. Na drugiej patelni należy podsmażyć wcześniej przygotowane mięso a następnie wszystko razem wymieszać. W ten sposób przygotowane można podawać bez żadnych dodatków. W trakcie gotowania można jeszcze dodać brokuły do smaku, ale nie jest to konieczne.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.