Majonez? Zrób go sam

W wielu domach głównym elementem, który znajduje się w lodówce jest majonez. Ogólnie jest to stosunkowo drogi dodatek, ale dużo osób go do wielu rzeczy używa. Majonez jest stosowany do sałatek, do różnego rodzaju sosów oraz bardzo często do zwilżenia i do smaku kanapek. Biorąc pod uwagę to, że wielu producentów oferuje nam najróżniejsze rodzaje majonezów i tak naprawdę trudno jest trafić na ten prawdziwy jego smak to ludzie kupują i przebierają w wielu różnych rodzajach bezsensownie wydając pieniądze. Dobry majonez można również zrobić samemu i go sobie pod swój smak odpowiednio doprawić. Pierwsze, co musimy przygotować to żółtka jajek. Najlepiej jest je wbić w miskę niewielkich rozmiarów, ale taką, w którą mieści nam się trzepaczka, żeby można było swobodnie mieszać składniki. Do żółtek dodajemy musztardę. Najlepszym rozwiązaniem jest zwykła sarepska jednak jej wybór należy do osoby, która będzie przyrządzała majonez według swojego smaku. Żółtka z musztardą należy dokładnie wymieszać. Gdy masa ma jednolitą formę należy po woli wlewać do niej olej. Najpierw kropelka po kropelce, ponieważ olej z musztardą i żółtkami szybko przybiera gęstą postać. Trzeba pamiętać przy tym, żeby cały czas wszystko dokładnie mieszać. Do całości, gdy mamy już jednolitą masę trzeba dolać sok z cytryny oraz dodać sól do smaku całość cały czas mieszając. Tak przygotowany majonez należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.