O daniach na bazie makaronów

Makarony to bardzo popularne produkty spożywcze mające wielbicieli na całym świecie. Kojarzą się przede wszystkim z kuchnią włoską, jednakże nie tylko Włosi uwielbiają dania przygotowane na tej właśnie bazie. Makarony są dostępne w wielu rozmaitych wariantach. Wytwarza się je zarówno z tradycyjnej mąki pszennej, jak i z pełnoziarnistej. Można wymienić bardzo wiele odmian makaronów jak chociażby penne, ravioli, cannelloni, tortellini, tagliatelle, spaghetti itd. Bardzo często można się spotkać ze stwierdzeniem, że makarony tuczą. Nie jest to tak do końca prawdą. Przede wszystkim trzeba nadmienić, iż jest to jedno z podstawowych źródeł węglowodanów, które w diecie człowiek są niezbędne – podobnie zresztą jak i inne składniki. Wszystko zależy od tego, z czym podawany jest makaron – a jak wiadomo, można go serwować na wiele rozmaitych sposobów (nie tylko na słono, ale też i na słodko). Najczęściej występuje w połączeniu z sosami i serami. Porcja makaronu z lekkim sosem przyrządzonym na bazie warzy czy chudego mięsa, np. drobiowego, nie powinna sylwetce zaszkodzić. Co jednak innego, gdy sos jest tłusty i ciężkostrawny. Bardzo ważne w omawianym kontekście jest również to, aby jadłospis nie składał się wyłącznie z dań makaronowych powinien być w miarę możliwości jak najbardziej zróżnicowany.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.