Pierogi wśród najpopularniejszych dań w Polsce

Pierogi – z przysłowiową świecą można szukać osoby, która za nimi nie przepada. Jest to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw dla kuchni polskiej. Ponadto powszechnie obecna jest również w kuchni litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej oraz chińskiej, japońskiej i włoskiej. Pierogi powstają na bazie odpowiednio przygotowanego ciasta oraz farszu. Można je ugotować, upiec lub usmażyć. Bardzo często uprzednio ugotowane pierogi są odsmażane – nie wszystkie jednak się do tego nadają. Ton pierogom nadaje farsz – może być on zarówno słony, jak i słodki. Z pierogów w wersji słodkiej najbardziej lubiane są te z serem oraz z owocami. W kwestii spożywania ich na słono pole do popisu jest ogromne. Polacy uwielbiają zajadać się m. in. pierogami ruskimi, w których farsz powstaje z białego sera, ugotowanych ziemniaków i z cebuli. Bardzo smaczne – chociaż nie wszędzie znane – są pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Oczywiście nie wolno także zapomnieć o takich klasykach jak pierogi z kapustą i grzybami, z nadzieniem mięsnym bądź z soczewicą. Zwrócić uwagę należy też na kształt pierogów – przypominają one do złudzenia miniaturowe półksiężyce. Zapewne nie wszyscy wiedzą o tym, że nie jest to kształt przypadkowy – kiedyś pierogi były daniem obrzędowym, spożywano je tylko przy szczególnych okazjach.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.