Placki i naleśniki

Potrawy z maki i wody występują chyba we wszystkich regionach świata. Różnica między nimi polega na rodzaju użytej mąki oraz dodatkach. Placki można robić z maki pszennej, żytniej, gryczanej, kukurydzianej, ryżowej i każdej innej. Stopień przetworzenia mąki, jej ziarnistość również oczywiście wpływa na wygląd i smak placków. Do wody można dodać mleko, oliwę, piwo i inne płynne składniki decydujące o ostatecznym kształcie potrawy. W Polsce smażymy naleśniki, w Rosji popularne są bliny, a we Francji crepety. Te ostatnie robi się z ciemnej, grubo mielone mąki gryczanej. Dodatki i farsze do wszystkich naleśniko podobnych placków mogą być najprzeróżniejsze. W naszym kraju najczęściej w naleśnikowym wypełnieniu umieszcza się mięso, grzyby, pastę jajeczną, czasem warzywa. Bardzo smaczne są naleśniki nadziewane szpinakiem, kapustą lub pieczarkami. W wydaniu deserowym do wnętrza placków wędruje słodki twarożek, owoce, powidła, a nawet czekolada. Pasują do nich słodkie sosy – waniliowy, śmietankowy, owocowe, itp. Francuzi swoje crepety podają na przykład z owocami morza, a bliny polewane są gęstą, kwaśną śmietaną. Inną odmiana placków mącznych są różnego rodzaju racuchy. Dodaje się do nich środków spulchniających, czyli sody, proszku do pieczenia lub drożdży. Racuchy mogą być z dodatkiem sera, jabłek, a nawet wiśni.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.