Polska kuchnia bożonarodzeniowa

Potrawy bożonarodzeniowe zajmują w polskiej kuchni bardzo szczególne miejsce. Trudno sobie wyobrazić wigilijny stół bez pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu z uszkami, smażonego karpia, śledzi przyrządzanych na rozmaite sposoby, kutii, kompotu z suszonych owoców etc. Tradycja nakazuje, aby zasiadające do kolacji osoby miały sposobność spróbowania dwunastu potraw, niemniej jednak w dzisiejszych czasach ludzie już coraz rzadziej do takich kwestii przywiązują wagę. Tradycje kultywowane są obecnie głównie na wsiach. Niemniej jednak każdy zapewne zgodzi się ze stwierdzeniem, że w Boże Narodzenie jedzenie smakuje zupełnie inaczej. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach powszechnie dostępne są sklepach półprodukty pozwalające zaoszczędzić sporo czasu w kuchni, większość Polaków woli świąteczne potrawy przyrządzać we własnym zakresie. Stosowne przygotowania rozpocząć trzeba z odpowiednim wyprzedzeniem, np. nie sposób zrobić dobry barszcz w jeden dzień. Dzięki takim staraniom w święta można delektować się naprawdę wyjątkowymi smakami i aromatami – takich nie ma chyba nigdzie indziej na świecie. Dowodzi to tylko tego, że polska kuchnia w tradycyjnym wydaniu jest wyjątkowa – zresztą, warto w tym momencie zauważyć, iż jest ceniona na całym świecie. Nie dzieje się tak bez powodu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.