Pomidorowy sos do klopsów

W każdym domu od czasu do czasu na obiad pojawiają się tak zwane mielone. Jest to kotlet przygotowany z mięsa mielonego i usmażony na tłuszczu. Zawsze takie danie można urozmaicić jakimś dodatkowym sosem, a nie podawać takie kotlety tylko i wyłącznie z tłuszczem. Jedna z propozycji na złamanie smaku kotleta jest sos pomidorowy. Można go oczywiście kupić gotowego w sklepie, ale równie dobrze można go samemu przygotować, a taki smakuje zawsze dużo lepiej niż ten kupny. Najpierw na wcześniej używana patelnię, na jakiej były smażone klopsy trzeba wlać pomidory z puszki. Ewentualnie zawsze można wcześniej samemu sparzyć pomidory, obrać je i pokroić w kawałki. Następnie do tego tłuszczu i pomidorów trzeba dolać wodę oraz doprawić sosem sojowym i cukrem. Całość należy podsmażyć, a bardziej podgotować na patelni przez chwilę mieszając. W dalszej kolejności do całości trzeba dolać wyciśnięty sok z cytryny lub jeżeli akurat jej nie mamy w domu to może to być ocet i pozwolić całości doprowadzić się do wrzenia. Gdy całość zacznie nam się gotować powinniśmy zmniejszyć ogień i zakryć sos pokrywką, aby przez następne 20 minut wszystko się ze sobą dusiło. Całość można jeszcze doprawić bazylią, a całość można podawać zarówno z ziemniakami jak i ryżem. Jest to szybkie i bardzo smaczne danie przeznaczone dla każdego.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.