Programy kulinarne w telewizji

Prowadzenie programów kulinarnych to dzisiaj nie lada biznes i dochodowa część kariery. Aby jednak w ogóle liczyć na propozycję gotowania na ekranie, trzeba w jakiś sposób zasłynąć i wykazać się. Przez wiele lat była do tego tylko i wyłącznie jedna droga – otwarcie i prowadzenie restauracji z sukcesami a następnie dalsze podbijanie tej branży. Tylko poprzez odniesienie faktycznego sukcesu w świecie kulinarnym i uzyskanie miana szefa kuchni z prawdziwego zdarzenia można było liczyć na propozycję pracy w telewizji. Dzisiaj jednak jest to nieco łatwiejsze, co wynika z kilku czynników. Przede wszystkim telewizje widząc niesamowity potencjał rynku gastronomicznego i wielką oglądalność najlepszych programów kulinarnych zaczęły produkować kanały tematyczne, czyli takie całą dobę skupiające się wyłącznie na kwestiach jedzenia i gotowania. To już otworzyło szerszy dostęp do telewizji także mniejszym kucharzom i nie tak charyzmatycznym postaciom. Wiele z osób, które dzisiaj prowadzą już swój autorski program w telewizji, zaczynało w Internecie, który stanowi dzisiaj drugie medium – znacznie bardziej ogólnodostępne. Każdy czujący się na siłach kucharz-amator może z powodzeniem wykorzystać domową kamerę i Internet do tego, aby podzielić się swoimi ulubionymi przepisami z setkami, a potencjalnie nawet tysiącami innych kucharzy-internautów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.