Proste i pyszne naleśniki

Jednym z najchętniej przyrządzanych w Polsce dań są naleśniki. Największą zaletą tej potrawy jest to, że jest ona prosta i smaczna. Ciasto do naleśników powstaje z jajek, mąki oraz mleka – można je bardzo szybko przygotować przy użyciu miksera. Naleśniki podaje się na wiele sposobów. Zdecydowanie najbardziej rozpowszechnione są te w wersji na słodko – przykładowo z dżemem, owocami lub z twarogiem. Farsz do naleśników można również zrobić z mięsa, warzyw, soczewicy czy z grzybów. Pole do popisu jest naprawdę szerokie i wszystko w zasadzie zależy od kreatywności gotującej osoby. Nie ma tutaj jakiś odgórnie narzuconych norm. Naleśniki ze słonym farszem można obtoczyć w panierce i upiec bądź usmażyć – wówczas są one określane mianem krokietów lub pasztecików, w takiej postaci stanowią idealny dodatek niektórych zup, np. do czerwonego barszczu, idealnie komponują się też z surówkami. Warto wiedzieć, iż naleśniki to danie odznaczające się bardzo długimi tradycjami. Nie wiadomo niestety, kto jej wymyślił i kiedy, aczkolwiek najprawdopodobniej znane były już w czasach starożytnych. Włosi są zdania, że naleśniki to ich „wynalazek”, nie jest to jednak potwierdzone. Tak na dobrą sprawę dla wielbicieli naleśników kwestie te nie mają większego znaczenia, grunt to móc cieszyć się smakiem tej wspaniałej potrawy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.