Pyszna i zdrowa kasza gryczana

Kasza gryczana to jeden z produktów spożywczych najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni. Na jej bazie można przygotować bardzo wiele smacznych dań. Kasza gryczana jest zdrowa, dlatego też zaleca się jej częstą konsumpcję. To niezwykle cenne źródło białka i węglowodanów, a także i minerałów. W ramach ciekawostki można w tym momencie nadmienić, iż białko zawarte w kaszy gryczane odznacza się większymi wartościami odżywczymi aniżeli białka zbóż, co zdecydowanie jest poważnym argumentem przemawiającym za tym, by chętniej sięgać po kaszę gryczaną. Dla tych, co dbają o linię i ogromną wagę przywiązują do tego, co jedzą, cenną informacją jest to, że kasza gryczana jest produktem bezglutenowym. Rewelacyjnie smakuje ona w połączeniu z sosem grzybowym lub mięsnym oraz z surówkami, niemniej jednak można z niej przygotować również i inne dania takie jak przykładowo zapiekanki, muffiny czy kotlety. Niektóry chętnie wykorzystują ją do zup mlecznych – kasza gryczana na mleku ma dość specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada. Kasza gryczana zestawiona z odpowiednimi składnikami jest pełnowartościowym posiłkiem dostarczającym organizmowi wszystkiego, co jest mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Jak więc zatem widać, warto zadbać o to, by kasza ta była stałym gościem w jadłospisie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.