Pyszne i szybkie tarty

Tarta to jedno z dań charakterystycznych dla kuchni francuskiej. Dlaczego warto jeść tarty? Wymienić można kilka powodów. Jest to proste w przyrządzeniu danie, a na dodatek smaczne. Poza tym daje ogromne pole do popisu, ponieważ wykorzystać tutaj można rozmaite składniki. Tarty można jeść i na słodko, i na słono. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane – to proste przepisy, których w Internecie jest pod dostatkiem. Jeśli ktoś lubi się zdrowo odżywiać, spód do tarty może przygotować na bazie mąki pełnoziarnistej. Można też sobie ułatwić sprawę i wykorzystać gotowe ciasto francuskie – w takiej wersji tarty są również bardzo smaczne. Do nadzienia do tarty można wykorzystać mięso, grzyby, owoce, warzywa – ułożone na podpieczonym uprzednio spodzie zalewa się masą jajeczną, można do niej dodać ser. Nie zaszkodzi w tym miejscu dodać, iż Francuzi lubują się w tartach z nadzieniem z jabłek, truskawek czy rabarbaru, bardzo często też robią tarty cytrynowe oraz warzywne. Tarta to znakomity pomysł na szybki obiad czy kolację. Z powodzeniem może wystąpić zarówno w roli przekąski, jak i dania obiadowego. Do pieczenia tart są wykorzystywane specjalne blachy – w tym zakresie wybór jest obecnie ogromny, można więc zaopatrzyć się w blachę o wielkości adekwatnej do własnych potrzeb. Blachy do tart są okrągłe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.