Rosół na stole

W każdym polskim domu od czasu do czasu na stole pojawia się rosół. Jest to podstawowa polska zupa, którą lubią tak naprawdę wszyscy. Rosół gotuje się prosto. Najpierw trzeba odgotować porcję rosołową lub inną część kurczaka, bo rosół przede wszystkim gotuje się na drobiu. Aby był bardziej intensywny można na wywar dołożyć skrzydełka albo udka kurczaka. Następnie, gdy kurczak jest trochę odgotowany trzeba ściągnąć wszystkie powstałe szumowiny. Jest to nieprzyjemnego, szarego koloru warstwa odpadów, która się zbiera na powierzchni gotowanej wody. Następnie dorzuca się jarzynkę. Jarzynka jest zbiorem posiekanych i ususzonych warzyw. Wiele osób stosuje ją w potrawach zastępując nią sól. Gdy zupa nabierze już trochę koloru dokłada się do niej warzywa, czyli typową włoszczyznę. Będzie to marchewka, seler, por i pietruszka. Jeżeli chcemy, żeby nasz rosół był słodki wystarczy włożyć więcej marchewki. Wiadomo, że w trakcie zbierania szumowin w zupie nie uda nam się zebrać ich wszystkich. W celu, aby one nie pływały nam w zupie i nie psuły widoku oraz smaku to wystarczy do gotującej się wody wrzucić obraną cebulę w całości. Rosół w dalszej części już tylko doprawiamy podstawowymi przyprawami takimi jak sól czy pieprz i gotujemy na wolnym ogniu. W ten sposób przygotowana zupa cieszy każdego i każdego stawia na nogi. Warto wspomnieć, że rosół jest zupą często podawaną podczas choroby, ponieważ jest lekka a zarazem rozgrzewająca.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.