Sałatka warzywna

Sałatka warzywna jest lubiana przez prawie wszystkich i jest idealną zimną przekąską. Jak sama nazwa wskazuje jest to sałatka tylko i wyłącznie z warzyw. W celu jej przygotowania trzeba najpierw odgotować. Najlepsze do sałatki są warzywa odgotowane w rosole, ale jeżeli akurat rosołu nie gotujemy to możemy po prostu świeże warzywa włożyć do garnka i ugotować. Będzie to marchewka, pietruszka, seler i ziemniak. Dodatkowo trzeba do sałatki dogotować jajka. Są one tak naprawdę niezbędne do smaku. Wszystkie warzywa trzeba pokroić drobno w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa i jajko trzeba zmieszać. Dodatkowo można wkroić ogórka, dołożyć groszek i kukurydzę oraz do smaku można wkroić cebulę. Nie wszyscy cebulę wkrajają, ponieważ cebula szybko kiśnie i szkoda żeby sałatka się popsuła za dwa dni. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać i doprawić. Żeby wszystko tworzyło jedną całość trzeba połączyć to majonezem. Wystarczy włożyć ze dwie łyżki tylko tak dodając mazi między warzywami, ale trzeba pamiętać żeby nie było tego za dużo, bo sałatka będzie się rozpływać a nie tworzyć jednolitą całość. Jak widać wszystko można wykorzystać, nawet warzywa z rosołu. Sałatka warzywna jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo smaczna, dlatego często pojawia się na polskich stołach w formie zimnej zakąski.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.