Sezonowe smaki i zapachy

Żadne, nawet delikatesowe, produkty ani dania w eleganckich restauracjach nie zastąpią smaku i aromatu przygotowywanych w domu dań sezonowych. Nie muszą być one skomplikowane ani wykwintne, wystarczy, że zostaną oparte na świeżych produktach w ich szczytowym sezonie. Bardzo prosta i łatwa do wykonania potrawa, czyli kisiel owocowy, będzie miał niepowtarzalny smak, gdy ugotuje się go ze świeżo zebranych owoców – truskawek, porzeczek, wiśni, czy czarnych jagód. Zupełnie wyjątkowy jest późnojesienny kisiel ze świeżych żurawin. Najlepsze zupy owocowe, to te, które zrobione są z aktualnie dojrzewających owoców – wiśni, śliwek albo jagód. Nie ma nic lepszego niż ugotowane w domu pierogi wypełnione wiśniowym lub jagodowym farszem. Dla mniej wymagających pierogi mogą być zastąpione zwykłym makaronem wymieszanym z owocami – wszak one są tu najważniejsze. Część tych smaków można spróbować zachować na dłużej w postaci domowej roboty przetworów, jednak powidła czy konfitury, to nie to samo, co świeże owoce. Szarlotka, czyli kruchy placek z jabłkami również najsmaczniejszy jest, gdy wypełniają go dopiero co starte jabłka – i to najlepiej te zwykłe, przydomowe papierówki albo antonówki. Nie muszą mieć idealnego kształtu ani błyszczącej skórki – pachną i smakują lepiej niż najpiękniejsze owoce plantacyjne.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.