Sukces popularnych kucharzy

Większość programów kulinarnych do tej pory przebiegała w identyczny sposób – popularny i znany szef kuchni stawał na przeciw kamery, w swojej lub telewizyjnej kuchni i tam przygotowywał swoje ulubione i popisowe potrawy, prowadząc przy tym ciekawą narrację. To właśnie sposób mówienia o jedzeniu i przyswajalny sposób gotowania na oczach amatora, który może szybko zrozumieć jak samodzielnie odtworzyć danie w domowych warunkach, często decyduje o tym, który szef odnosi międzynarodowy sukces, a który jedynie prowadzi własne restauracje. Charyzmatyczność postaci w telewizji jest bardzo ważna, o czym przekonali się tacy szefowie kuchni jak Gordon Ramsey, Jamie Oliver czy Heston Blumental. Ich międzynarodowa kariera w niczym nie różni się od tej, którą osiągają wielkie gwiazdy popkultury, piosenkarze czy aktorzy kinowi. Dodatkowo ludzie ci zarabiają nie tyko swoimi ciekawymi programami telewizyjnymi, na realizację których dostają bez problemu od producentów miliony dolarów. Wydają naturalnie dziesiątki książek, w których nie tylko prezentują setki przepisów. Czasami są to pozycje mówiące bardziej o filozofii, która stoi za gotowaniem na całym świecie – bo kultura kulinarna to nie tylko napełnienie żołądka i przyjęcie kalorii do pracy. To przede wszystkim możliwość wspólnego przeżywania tego, co w życiu najlepsze, z ludźmi w życiu najbliższymi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.