Trudy każdego szefa

Prowadzenie profesjonalnej restauracji w dzisiejszych warunkach wymaga coraz większych nakładów nie tylko finansowych, ale przede wszystkim czasu i energii oraz tego, czego nie da się za nic kupić – wiedzy kulinarnej. O sukcesie najpoważniejszych biznesów na tym rynku decyduje przeważnie osoba charyzmatycznego szefa, który po jakimś czasie przeszkolenia pracowników sam nie musi już codziennie stawiać się w pracy. Może skupić się na zakładaniu kolejnych udanych restauracji i jedynie okresowym ich kontrolowaniu oraz wymyślaniu dla nich nowych menu – tak, aby klienci co kilka miesięcy czuli odmianę i rękę szefa we wszystkim. Ostatecznie nazwiska najbardziej rozpoznawalnych szefów na świecie same w sobie działają niczym magnez i reklama – ludzie chętnie rezerwują z wyprzedzeniem stoliki w lokalach należących do szefów, których znają z telewizji lub którzy są po prostu szanowani w środowisku dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu. Duch tego szefa w każdej kolejnej potrawie powinien więc być obecny, ażeby konsumenci nawet bez jego obecności mogli poczuć, że jego ręka nad wszystkim czuwa. Najbardziej doświadczeni i popularni szefowie kuchni na świecie mogą pochwalić się nie kilkoma, a kilkunastoma restauracjami, odnoszącymi sukcesy i zdobywającymi wielkie gastronomiczne wyróżnienia, lokalami o przeróżnej specjalizacji i stylizacji.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.