Wprowadzanie nowych technik

Telewizja i Internet w ostatnich latach przyczyniły się do niesamowitego wzrostu zainteresowania nowymi technikami kulinarnymi i odkrywaniem obcych sobie do tej pory smaków. Duża w tym naturalnie zasługa także zmieniającej się rzeczywistości handlowej – w nawet niewielkich sklepach wciąż pojawiają się nowe produkty, do tej pory niedostępne, a otwierające szeroko nowe możliwości gotowania. Tak jest chociażby z owocami morza jak krewetki czy kalmary, które przecież na całym świecie uznawane są za niesamowicie przydatne i smaczne w kuchni, a u nas jeszcze do niedawna były to produkty nieznane. Dzisiaj w sklepach można dostać z powodzeniem gęś czy kaczkę, których mięso przez wiele wieków było w Polsce uważane za narodowe, ale niesłusznie odchodzono w ostatnich dekadach od tego zwyczaju na rzecz bardziej pospolitego kurczaka. Dzisiaj stopniowo wraca się do tych zwyczajów i znów gotuje się według starszych przepisów, z nowoczesną jednak nutką, objawiającą się bardziej egzotycznymi przyprawami czy właśnie niespotykaną do tej pory w naszej kuchni techniką kulinarną. Samo wprowadzenie gotowania na parze czy używanie woka albo patelni grillowej, już poszerza zakres możliwości, jakie ma domowy kucharz. Warto jest się więc rozwijać na tym poziomie i nie bać się wprowadzania do swojego repertuaru nowych sztuczek i pomysłów.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.