Ziemniaki i pomysły na ich przyrządzanie

Spośród warzyw najczęściej wykorzystywanych w bardzo wielu kuchniach świata – w tym również i w polskiej – należy wymienić ziemniaki. Uprawiano je już w czasach prehistorycznych na terenach współczesnej Ameryki Południowej. Ziemniaki są zasobne w węglowodany, a także – chociaż w znacznie mniejszym stopniu – w węglowodany oraz w błonnik. Mają bardzo wiele zalet – są smaczne, tanie, a na ich bazie można przygotować mnóstwo pysznych dań. Na polskich stołach najczęściej goszczą ziemniaki gotowane – często jako puree. W takiej postaci stanowią dodatek do głównego dania obiadowego – świetnie komponują się wówczas m. in. z kotletami, smażonymi rybami, gulaszami oraz z surówkami. Podawać je można także i na wiele innych sposobów. Bardzo smaczne są ziemniaki pieczone – zarówno samodzielnie, jak i wersji faszerowanej. Z ziemniaków przyrządzane są uwielbiane chyba przez wszystkich frytki. Ponadto można z nich zrobić kotlety – i podać najlepiej z sosem grzybowym. Stanowią też główny składnik tak lubianych przez Polaków kopytek. Dodaje się je do farszu pierogów leniwych czy do wielu sałatek, np. do sałatki jarzynowej czy śledziowej. Z ziemniaków robi się pyszne, domowe chipsy. Mając zatem na uwadze rozmaite możliwości w zakresie wykorzystania ziemniaków, nie będzie przesadne stwierdzenie, że bez nich kuchnia byłaby uboga.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.