Źródła wiedzy kulinarnej

Od czasów ukazania się pionierskiej w naszym kraju książki o kulinariach, czyli słynnej książki kucharskiej Lucyny Ćwierciakiewiczowej, wydano setki polskich i tłumaczonych na język polski poradników kulinarnych i zestawów przepisów. Mogą to być poważne dzieła, jak „Kuchnia polska”, zawierająca nie tylko przepisy, ale podstawowe zasady zdrowego żywienia, diety zalecane przy różnych schorzeniach układu pokarmowego. Są tam również rozdziały poświęcone sposobom przygotowania drobiu, ryb, różnych rodzajów mięs – czyli czyszczeniu, patroszeniu, rozbieraniu, itp. Obecnie na rynku księgarskim znaleźć można wiele publikacji dotyczących kuchni regionalnych lub określonych typów dań. Miłośnicy kuchni orientalnych znajdą na pewno nie jedną monografię zawierającą przepisy na potrawy chińskie, japońskie czy wietnamskie. Podobnie, można się zaopatrzyć w pozycje poświęcone kuchni włoskiej, francuskiej, indyjskiej, tureckiej i chyba każdej innej. Wydawane są poradniki kulinarne dotyczące konkretnego rodzaju potraw – na przykład wegetariańskich, z drobiu, z ryb, sałatek. Bogatą literaturę posiadają słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, tortu, serniki, a także, ogólnie desery. Nie brakuje na księgarskich półkach wydawnictw poświęconych daniom z makaronu, risottom czy warzywom. Osobnym działem wiedzy kulinarnej są przetwory.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.