Zupy na polskich stołach

W gronie najpopularniejszych w Polsce (i nie tylko) potraw znajdują się zupy. Dla znakomitej większości Polaków zupa to obowiązkowa pozycja w codziennym menu. Na ogół zupa podawana jest do obiadu jako pierwsze danie, niemniej jednak z powodzeniem może wystąpić w charakterze samodzielnego dania obiadowego. Przeważnie wymaga gotowania, aczkolwiek są takie rodzaje zup, gdzie czynność ta jest zbędna – żeby wspomnieć chociażby o chłodnikach. Podstawę tradycyjnej zupy stanowi bulion – w tym zakresie są do wyboru jest kilka opcji, m.in. bulion drobiowy, wołowy bądź warzywny. Ugotowanie naprawdę pożywnego bulionu nie jest wbrew pozorom skomplikowane, wystarczy mieć trochę wiedzy na ten temat. Wracając natomiast do zup, to spośród tych najbardziej lubianych przez Polaków można wymienić takie jak rosół, żurek, barszcz, kapuśniak, grzybówka, zupa ogórkowa, fasolowa, grochowa czy krupnik. Prawidłowo ugotowana zupa jest nie tylko smaczna, ale również odznacza się wysokimi walorami odżywczymi. Jest wówczas bardzo sycąca. Wspomnieć jeszcze wypada o dość specyficznej odmianie zup, a mianowicie o zupach mlecznych. One również stosunkowo często goszczą na polskich stołach w porze śniadania bądź kolacji. Tutaj można wymienić m. in. kaszę manną na mleku, kluski z mlekiem, owsiankę czy też ryż na mleku.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.